תכנון, תכנון, תכנון ומתכון בסוף

אם בנדל”ן אומרים שהדבר החשוב ביותר הוא

לוקיישן לוקיישן לוקיישן

אז בכל תהליך ירידה במשקל,

תכנון נכון מבעוד מועד יעשה את ההבדל בין הצלחה למפלה.

לא אגזים אם אומר שתכנון מראש

הוא אחת הפעולות החשובות ביותר להצלחת

תהליך ירידה במשקל ושימור אורח חיים ומשקל תקין.

תכנון, תכנון, תכנון.

מה קורה כאשר אנחנו לא מתוכננים?

כאשר אין תכנון מראש,

אנו נמצא את עצמנו בשלל מצבים מועדים לפורענות.

זה מתחיל במקרר ריק ממצרכים בריאים,

ממחסור פתאומי בירקות או בחומרי גלם להכנת מנות בריאות ממלאות ומזינות.

נמצא את עצמנו “תקועים” ונעים בין אכילת דברים זמינים וקלים שפעמים רבות

הם פשוט מאכלים עתירי קלוריות, נישנושים ושטויות, פחמימות ריקות  או

שוב הזמנת טייק אווי מבחוץ.

זו יכולה להיות קערת קורנפלקס עם חלב, שאחריה פרוסת לחם עם ממרח

ואז שקית במבה וכמה תמרים או עוגיות

או  “אולי פשוט נזמין פיצה?

וזה נמשך במחשבות כמו “אין לי זמן להתחיל לבשל עכשיו”,

מחר בעבודה כבר אסתדר, אאלתר..”

במצב זה נמצא את עצמנו באמצע יום עבודה מזמינים מנות בחוץ שאין לנו מושג

איך הכינו אותם, אין לנו מושג לגבי כמות השמן והסוכר ששמו בהם

ווודאי שאין לנו שליטה על גודל המנה.

בסופו של דבר- גם המחיר עולה לנו ביוקר-

גם במשקל וגם בכיס.

דוגמה מהחיים שלי לתכנון נכון.

אנשים אומרים לי “טוב את דיאטנית, את עובדת בזה, לך זה קל”

והאמת היא שזה ממש לא נכון.

כאשר אני עובדת מחוץ לבית או בקליניקה, אני עסוקה בדיוק כמו בכל מקצוע אחר.

הזמן הפנוי שלי לבישולים  אינו  גדול יותר מאחרים.

אימנתי את עצמי להיות עם מחשבה קדימה בהקשר לאוכל בבית

ולבישולים כדי שלא אתקע במצבים  שבהם  אין אוכל בבית!

הגישה שלי היא “נאה דורש, נאה מקיים”.

אז הבטחתי דוגמה:

ביום ג’ אני מתחילה לעבוד בצהריים – אך חוזרת מאוחר בלילה.

למחרת, יום ד’ אני באופן  קבוע- יום שלם מחוץ לבית – מהבוקר עד הערב

ובערב שמגיעה, אני כבר יודעת שאהיה סחוטה רעבה ועייפה.

ולמחרת  יום ה’ עוד יום עבודה עד אחה”צ . כמובן שבין לבין-  הטיפול בקטנצי’יק שלי ושלל משימות הבית הבלתי נגמרות.

אז מה עשיתי היום?

בדקתי מה נשאר במקרר לארוחת הצהריים היום ומה יש למחר ומחרתיים.

ראיתי שלהיום אני מסודרת, נשארה מנת חזה עוף  ופסטה,

אפילו למחר נשארה לי מנה לעבודה.

אך ביום חמישי כבר אין מה לאכול , ומה עם בעלי שיחיה?

לו לא מגיעה לאכול ארוחה חמה בצהריים?

בחישוב מהיר וזריז הבנתי שלמחר ומחרתיים  אין מספיק אוכל לשאר המשפחה.

הדבר הקל היה לומר- יש להיום אוכל וגם קצת למחר… למה לטרוח?

כבר עוד מעט יום שישי

אך התוצאה של חשיבה כזו  הייתה שלבעלי או לי אין אוכל למחר ומחרתיים.

ולאכול אנחנו חייבים נכון?

שלב א’- תכנון של הכנת קופסת אוכל ליום למחרת

תחילה- כבר הכנתי קופסת אוכל למחר לקחת לעבודה מהאוכל שעוד נשאר במקרר.

נכון שבבוקר מאוד עמוס?

נכון שבבוקר אין לנו  זמן להתעסק עם הכנת קופסאות אוכל לעבודה?

נכון שהריח בבוקר של אוכל מבושל מרתיעה אותנו?

אז למה לחכות לבוקר ואז לוותר או לשכוח?

אני דואגת להכין את הקופסה יום לפני, בבוקר אני רק שולפת אותה מהמקרר.

שלב ב’ – תכנון והכנת אוכל להמשך השבוע

הבנתי שאם  אזדרז להכין משהו היום- נהיה “מסודרים ” להמשך  השבוע

החשיבה שלי היא לא רק לכאן ולעכשיו- אלא בראייה של כמה ימים קדימה.

אם לא אתכנן, בקלות אמצא את עצמי בלי אוכל לעבודה

זה השלב שבו המוח פועל ואומר- “למי יש זמן להתחיל לבשל?”

חשוב לזכור שלא כל בישול צריך להיות ארוחת מאסטר שף של  3 שעות הכנה.

ניתן בקלות ובזריזות  להכין אוכל בחצי שעה בדיוק!

הסתכלתי מה יש במקרר, במקפיא ובמזווה.

בחיפוש זריז מצאתי:

בורגול , עדשים שחורות שהקפאתי במקפיא לאחר השרייה מבעוד מועד

(תכנון נכון, כבר אמרתי? 🙂 )

גזרים וצרור כוסברה שישבו מיותמים במקרר כמה ימים –

זה הזמן להשתמש בהם או בהמשך זה ייזרק סתם

ירקות קפואים- שעועית ירוקה, אפונה- כמובן שכל ירק אחר שיש לכם- עובד-

כרובית, ברוקולי, לבבות ארטישוק, לקט ירקות וכיוצב’.

עלה לי רעיון לבשל בורגול עם עדשים

להוסיף את כל הירקות שאבשל בישול קצר עם ממרח קארי ירוק ותבלינים  ולערבב הכל יחד

(מתכון בהמשך)

 

כל זה לקח לי 30 דקות בלבד!!

יש כעת סיר מוכן  של תבשיל צמחוני, עם חלבון מלא

(שילוב של עדשים ממשפחת הקטניות ובורגול- פחמימה מלאה)

עם ירקות מבושלים לארוחת צהרים טעימה ובריאה.

מי אמר שכדי לבשל  צריך להפשיר בשר ולחכות?

להשרות קטניות ולהמתין?

שלב ג’ – תכנון ובדיקת המצרכים בבית

לפני יציאתי ליום עבודה

אני בודקת  תמיד את מגירת הירקות והפירות, את מגירת מוצרי החלב

מה נשאר, מה נגמר.

בצורה כזו- אפילו בדרך חזרה הביתה מהעבודה,

טרם  נכנסתי לבית- אני עוברת ומשלימה חסרים.

כך אין מצב שאין ירקות, לחם, חלב או כל מוצר אחר שאנו רגילים לאכול בבית.

לסיכום- טכניקות לתכנון מראש:

  1. לבדוק תמיד במקרר ובמזווה לגבי חסרים של מוצרים.

כשאני בודקת, אני לא נתקעת ויכולה לתכנן הכנת ארוחה או בישול מבלי הצורך לאלתר.

  1. השריית קטניות מבעוד מועד:

טריק  שאימצתי לעצמי-

ביום שבת- יש לי זמן- אני משרה שלל קטניות בקערות שונות:

עדשים ירוקות, אפונה או שעועית, שעועית מש

מחליפה את המים ולאחר זמן ההשרייה מתאים – מאחסנת בקופסאות פלסטיק במקפיא – מבלי לבשלן.

כאשר אני רוצה לבשל- אני פשוט  שולפת את הקטניות שבא לי להשתמש בהן.

  1. אם בדקתי מספיק זמן מראש- הפשרת בשר יום לפני או לערב כדי שלא אצטרך להתעסק עם המתנה לבשר או עוף שיפשירו או להפשיר בדרך מהירה כמו במיקרוגל (לא בשבילי)
  2. תכנון קדימה- לא לדאוג רק מה נאכל היום- אלא גם מחר ומחרתיים.

לא נדאג- לא יהיה, אין ניסים!

חשבו כמה פעמים הזמנתם  אוכל בערב וכמה פעמים  אכלתם במסעדה בצהרים בגלל כשל  תכנוני וחוסר זמן להכין אוכל ביתי?

חשבו כמה כסף תחסכו וכמה אחריות אמיתית אתם לוקחים על תהליך הירידה במשקל  שלכם!.

ועכשיו למתכון:  בורגול, עדשים  שחורות וירקות בתיבול קארי ירוק

מצרכים-

כוס בורגול

כוס עדשים שחורות

3 גזרים

חופן שעועית ירוקה

חופן אפונה

1 כף ממרח קארי ירוק

כף תבלין קארי

כפית כורכום

כפית מלח מועשר ביוד

קורט פלפל

2 כפות שמן זית

צרור כוסברה (לא חובה, אפשר לגוון עם גל מיני עשבי תיבול כמובן)

(ניתן להוסיף כל ירק נוסף שעולה על דעתכם)

אופן הכנה:

בסיר אחד בישלתי את כוס הבורגול- עם  2 כוסות מים רותחים

עד שהיה מוכן (כ 15 דקות)- לפי הוראות על האריזה

בסיר קטן בישלתי את העדשים השחורות עם מים רותחים עד לריכוכן (כ 10 דקות- במקביל)

בסיר שלישי הרתחתי את כל הירקות שרציתי במים רותחים  כ 10 דקות גם

לאחר מכן- סיננתי את המים מהעדשים השחורות  וערבבתי  אותם לתוך  סיר הבורגול שהיה מוכן

הוספתי אליו צרור כוסברה קצוצה וערבבתי

במחבת- עם 2 כפות שמן זית המסתי את הקארי הירוק

הוספתי את הירקות לאחר סינון המים  וערבבתי

הוספתי את שאר התבלינים

לאחר שהכל עורבב היטב – הוספתי את הירקות לתוך הסיר עם הבורגול והעדשים

בתיאבון 🙂

תגובות

תגובות

אהבתם?  שתפו,  sharing is caring :)

כתיבת תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם

top